Sejm uchwalił ustawę- to bardzo dobrze. Ciekawe tylko, czy za tą ustawą uda się poprowadzić dalsze zmiany i czy rzeczywiście coś dalej za tym pójdzie. Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie to miało miejsce. Nie mniej jednak mam pewne wątpliwości czy jest to w ogóle możliwe i w jaki sposób miałoby się udać wprowadzić w ogóle proponowane przez polityków zmiany bez zwiększenia nakładów pieniężnych z budżetu państwa jakie przeznacza się na ochronę zdrowia i opiekę nad pacjentami. Na dzień dzisiejszy stan finansów prezentuje się fatalnie i jeśli szybko nic nie ulegnie zmianie trudno jest mieć nadzieję na poprawę. A nie mam wątpliwości co do tego, że jest to bardzo potrzebne. I chyba każda osobo zatrudniona w sektorze opieki medycznej podzielać będzie moje zdanie. Każdy musi zdawać sobie sprawę z tego, że medycyna w Polsce chyli się ku upadkowi. Mamy jednej z najgorzej finansowanych systemów ochrony zdrowia w Europie i trudno mieć nadzieję, że będzie można coś poprawić w funkcjonowaniu opieki medycznej jeśli nie poprawi się nakładów pieniężnych jakie są przeznaczane na ten cel. Przecież z pustego i Salomon nie naleje jak to mówią, więc i my pracownicy szpitali czy przychodni podstawowej opieki zdrowotnej nic nie pomożemy nawet z najlepszymi chęciami, jeśli politycy nie będą nas w tych działaniach wspierać i jeśli nie uda się zapewnić nam właściwego finansowania, które pozwoliłoby należycie opiekować się pacjentami.
CIASTECZKA
Nasza strona używa cookies, czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne mogą Państwo dowiedzieć się tutaj.
Korzystając ze strony, wyrażają Państwo zgodę na używanie ciasteczek (cookies).
Ustawienia dotyczące przechowywania ciasteczek można zmienić w swojej przeglądarce.